För att en tatuering skall vara snygg är det inte bara viktigt med ett väl valt motiv och utförd tatuering. Det är också viktigt att tatueringen tas väl hand om. Idag finns det en mängd olika produkter på marknaden för eftervård av tatueringar, och alla fungerar olika bra för olika individer och beroende på hur stor tatueringen är. När tatueringenär klar kan din tatuerare sätta på plastfolie, en kräm som stelnar till en plastfilm eller en produkt som liknarbrännskyddsplast. Detta kommer påverka hur du hanterar tatueringen den första dagen/dagarna. För instruktioner under de första dagarna hänvisar vi till din tatuerare. Ofta tar man av plastfolie/plastkrämen när man kommer hem och risk för smuts i tatueringen är över. Brännskyddsplasten får ofta sitta kvar i ett eller flera dygn, ibland får man med sig brännskyddsplast att täcka in tatueringen i efter första förbandet är avlägsnat.
Nedan följer generella råd för eftervård som alltid gäller, oavsett hur tatueringen omplåstrats i början.
Tatueringen är i början av läkningen ett känsligt öppet sår och blir lättinfekterat. Därför är det viktigt att du inte låter någon röratatueringen, att du själv inte kliar och pillar på den och att duhar rena händer när du tar hand om den. Vi rekommenderar alla vårakunder att tvätta tatureingen morgon och kväll under den förstaläkningsperioden (ca 1-2 veckor beroende på storlek och hurläkningen går).
Första tiden före och efter
Det är alltid viktigt att tatueringen hålls ren och hålls ifrån smuts och andra saker som kan infektera tatueringen. Det är en bra idé att byta till rena lakan första natten du skall sova med din nya tatuering. Att tatuera sig är en ansträgning och det är bra om du sover och äter ordentligt innan tatueringen så att din kropp är stark och frisk.Om du är sjuk eller varit sjuk precis innan din tatuering kan det vara bra att rådslå med din tatuerare.
När du tvättar tatueringen rekommenderar vi den perfymfria och milda tvålen lactacyd, men motsvarande produkter fungerar lika väl. När du tvättar tatueringen börjar man med att tvätta händerna, sedan sköljer man varsamt tatueringen i ljummet vatten och tvål som man låter täcka tatueringen en stund innan man sköljer av den. När tatueringen skall torka låter du den lufttorka alternativt baddar försiktigt med en mjuk handduk för att undvika att den känsliga huden irriteras.
Vi rekommenderar dig också att smörja in tatueringen 2-3 gånger per dag för att hålla den återfuktad för att skydda huden och hjälpa den under läkeprocessen. Det är smidigt och bra att smörja in tatueringen efter tvätten på morgon och kväll samt under dagen om den känns torr. Kom ihåg att ha rena händer när du smörjer in tatueringen och att inte använda för mycket kräm. Ett tunt lager räcker gott och väl. Det är viktigt att huden kan andas för att den skall läka. Fortsätt smörja tatueringen så länge det känns bra. Krämer som brukar fungera bra är helosan och bepanthen, men du kan fråga din apotekare eller använda en återfuktande kräm avsedd för känslig hud som du vet fungerar för dig.
Efter första fasen i läkeprocessen kommer din tatuering att utveckla skorpor. Dessa skorpor är bra för tatueringen och kommer att skydda den. Pilla inte bort dem och undvik att låta de vara blöta så att de löses upp. När din kropp bildar skorpor kommer en del av bläcket i tatueringen att följa med in i skorpan, därför är det viktigt att inga skorpor pillas bort innan de släpper av sig själv – då kommer din tatuering förlora ytterliggare bläck för att skapa den nya skorpan.
Tatueringen kan klia mycket när den läker,speciellt om man har färg eller skuggning och inte bara linjer.Försök att inte klia på tatueringen då du kan råka klia avskorpor och/eller irritera den nya ömma huden som bildas.
Under hela läkeprocessen avråder vi från sol, bastu, bad och träning med mycket svett. Detta pågrund av risken att skorpor förstörs ochden förhöjda infektionsrisken som följer med allmäna ytor, vattenoch svett.
Tatueringen kan kännas läkt och färdig långt innan den är det, ibland kan det ta flera månader innan huden är helt återställd. Generellt sett kan man säga att du kan slappna av och leva som vanligt så fort alla skorpor har släppt och tatueringen inte känns torr eller öm längre. För att din tatuering skall se bra ut så länge som möjligt rekommenderar vi dig alltid att undvika solarium/sola. Om du skall vistas i solen är det bra att täcka tatueringen med tyg eller solskyddsfaktor. Med det sagt är det många som har tatueringar som aldrig smörjer in de när de är läkta, och de ser fortfarande bra ut. Det är helt enkelt upp till dig hur mycket du vill ta hand om din tatuering så fort den är läkt. Färgtatueringar och tatueringar med mycket tunna linjer kan blekas lättare.
Din tatuering kan under den första tiden kännas öm och se konstig ut. Det är inget ovanligt, beroende på ställe på kroppen och storlek av tatuering kan tatueringen upplevas som ganska traumatisk för din kropp. Inflammation, svullnad & blåmärken är vanligt förekommande på områden med tunnare hud som t.ex. knäveck.
Om du får en tatuering med större rodnad runt eller som inte läker är det läge att vara uppmärksam. Tveka aldrig på att höra av dig till din tatuerare för råd.
Om din tatuering varar eller gör ont (alltså inte att den är öm utan att den värker), eller har en rodnad som sprider sig – då skall du uppsöka vård. Rodnad som sprider sig och varande sår är tydliga tecken på en infektion. Infektioner kan bli allvarliga sjukdomsförlopp om de utvecklas och inte får rätt vård. Det är alltid bättre med tidigare vård än senare. Det är därför viktigt att du följer råden på den här sidan vad gäller eftervård. En tatuering blir sällan infekterad hos tatueraren (om de är profesionella och seriösa). Det är vanligare att infektionen uppstår under eftervården eller om personen har en underliggande sjukdom vid tatueringstillfället. En enkel förkylning och nedsatt immunförsvar kan räcka.
Fotografierna till den här texten är tagna av Aksel Örn.
Copyright © Alla rättigheter förbehållna